čtvrtek 6. února 2014

Muzeum na Florenci - nová budova Muzea hl. m. Prahy - Monika Višňová

HISTORIE MUZEA HL. M. PRAHY
Snahy o založení muzea města Prahy sahají do roku 1877. Roku 1882 získalo městské muzeum kavárenský pavilon na hranicích Nového Města a Karlína z roku 1876. Dne 12. května 1883 bylo muzeum slavnostně otevřeno veřejnosti. Tento pavilon ovšem brzy přestal potřebám muzea stačit, a tak bylo rozhodnuto o přístavbě podle plánů architekta Antonína Balšánka. 27. 9. 1900 byla nová budova s nově instalovanými sbírkami otevřena veřejnosti.

NOVÁ BUDOVA MUZEA HL. M. PRAHY
Kapacita současné budovy brzy přestane postačovat, a proto bylo v urbanistickém plánu Lucie Němcové a Jana Kožnara počítáno se stavbou nové budovy, která ubytuje sbírky městského muzea. Nová budova je součástí kulturního komplexu, ve kterém se kromě muzea nachází knihovna a experimentální divadelní centrum. Muzeum má společný vestibul s knihovnou a se starou budovou je spojeno podzemním tunelem.
Jelikož obě muzejní budovy v podstatě stojí zády k sobě, rozdělila jsem hmotu do dvou věží, abych zachovala vizuální kontakt. V jedné věži se nacházejí výstavní prostory, v druhé kavárna, knihovna, studovna a soukromé prostory muzea - depozitáře, kanceláře a badatelny. Výstavní prostory jsem pojala jako cestu historií Prahy - od počátků osidlování v 2.NP po současné dějiny města v patře nejvyšším.















Žádné komentáře:

Okomentovat

Zde můžete napsat Váš komentář.